Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nog steeds na al die jaren… elke dag

Verslaafd

Toen ik zo’n 12 jaar geleden begon met yoga was ik al heel snel ‘verslaafd’ en stond ik elke dag wel 1,5 uur of langer op de mat. 

Ik deed de zonnegroeten wel -tig keer,  om deze te verfijnen en echt te doorvoelen.  Dat ik op een gegeven moment een staat van flow ging ervaren maakte dat ik er nog meer van kon genieten. Staat van flow is helemaal in het moment zijn, volledig opgaan in waarnemen en geen besef hebben van tijd. Echt Wow!

Ik probeerde ook allerlei poses in arm balansen. De ene met meer succes dan de andere. Maar ik wilde het allemaal ervaren. Ik ging niets uit de weg. 

Headstands had ik bijzonder snel onder de knie en nadat ik daar allerlei variaties op kon afvinken begon mijn avontuur in balanceren op de handen. Dat was pas echt een gevalletje van vallen en weer opstaan.  “Met elke sprong die je maakt naar een handstand ben je een stapje dichterbij” hoorde ik mijn docent meerdere keren zeggen. 

Tegenwoordig

Tegenwoordig is mijn practice op de mat behoorlijk veranderd. Ik doe het vaak wat rustiger aan. Kan met mijn leeftijd te maken hebben… 🙂 Nog steeds elke dag, maar dan een beetje anders. 

Yoga neem je mee van de mat af. Hoe ga met alles wat er op je afkomt om? Een bepaalde vorm van controle kan je ervaren door niet meteen te reageren op iets maar eerst te voelen wat een situatie / reactie met je doet. Dat heb ik echt geleerd van mijn uren op de mat en meegenomen van de mat af.  

Dat je yoga meeneemt van de mat af is bij mij ook letterlijk gebeurd. Elke dag doe ik nog yogahoudingen, maar ik rol niet meer elke dag mijn mat uit. Zonder mat en in mijn gewone kleding kan ik ook heel goed mijn ‘ding’ doen. Deze mini pauze momentjes geven me energie, rust en focus.  

Maar het allerfijnst is en blijft wel mijn mat uitrollen en alle tijd nemen voor mezelf. Extra dankbaar ben ik als dat er dan ook van komt. 

Houdingen

Welke houdingen ik nog elke dag doe zonder mat

Downward Facing Dog

Ik benoem yogahoudingen nog steeds in het engels. Eenmaal zo begonnen en deze gewoonte zo gehouden. Elke dag sta ik even in de Downward Facing Dog. Meestal eerst wat bewegen. Voel zelf maar eens dat je echt van alles kan bewegen in deze houding. Benen, heupen, schouders, nek, rug.  Vervolgens stilte in de houding. Ik voel dan precies waar mijn aandacht op dat moment naar toe gaat. Is dat naar m’n lijf, naar m’n adem of naar een gedachte?  

Cobra

Ik doe ook altijd Cobra’s, gewoon op de vloer. Back in the days deed ik altijd Upward Facing Dog, maar tegenwoordig pak ik vaker Cobra’s en dan in alle variaties. De link één adem met één beweging vind ik bij de Cobra houding zo fijn om te doen.   

Adem in en rijk je hart naar voren en omhoog. 

Adem uit en rustig zakken naar de grond. 

Ik voel ook precies de energie van de inademingen, dat is namelijk vooruit, voluit, gaan, open. Bij de uitademhalingen is dat laat los, verzacht, rust. 

Voel jij dat ook?

Alle 7 rug bewegingen: Cat en Cows bewegingen, zij stretches rechts en links , twisten rechts en links en m’n rug helemaal lang maken. 

Elke dag

Altijd, elke dag. Ik doe deze vaak zittend achter mijn bureau of staand in de woonkamer. Dit vind ik gewoon lekker en is ook zo goed voor je wervelkolom. Houd je wervelkom flexibel dan blijf je jong.  Zinnen die ik jaren terug eens gelezen heb en mij altijd bij zijn gebleven zijn  ‘You are as young as the spine is flexible’ en ‘Everybody wants to die young as late as possible’.  

Simpel!

Het is heel simpel: als je beweegt zorg je goed voor jezelf. Beweeg jij voldoende?  

Tot slot bijna elke avond voor het slapen gaan doe ik nog een liggende twist onder de dekens. Het gevoel ‘einde van de dag en je hebt weer je best gedaan’ komt dan omhoog.  

Na al die jaren nog zo dankbaar voor dit pad en ook dat ik het mag delen met diegenen die er voor open staan. Het is ook echt zo dat je vanuit rust meer focus krijgt en als je focus hebt ontstaat er kracht en je voelt een bepaalde vorm van controle. Maakt niet uit wat voor shit er op je af komt. Jij bepaalt hoe je ermee omgaat.  

Welke wensen heb jij? Rust, kracht, focus , balans, energie, verbinding, jong voelen om maar wat voorbeelden te noemen? Alles is mogelijk!

Wat je wil ontvangen dat krijg je (als je actie onderneemt) dus wees voorzichtig met wat je wenst 🙂 

Liefde & Licht

Lynet 

Leave a comment