Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat is Yoga?

Iedereen zal inmiddels gehoord hebben van yoga. 

Het bestaat dan ook nogal wat jaren (zo’n 5000!) en een ieder zal er het zijne over denken. De een zal denken ‘te zweverig’ of ‘voor ouden van dagen’, voor een ander is het weer een manier van leven. Verschillende mensen, verschillende opvattingen en dat is prima ook. Maar wat is nu eigenlijk yoga? Ik probeer je hieronder kort uit te leggen wat yoga is.

Pranayama en asanas

Een Yoga les is opgebouwd uit meditatie, ademhalingsoefeningen (Pranayama) en de poses (Asanas). Er zijn overigens genoeg asanas om je mee bezig te houden. Pak je de boeken erbij dan kom je in oude geschriften zelfs het getal 8.400.000 tegen. In de meer klassieke teksten wordt gesproken over een groep van 84 asanas. Genoeg om een les mee te vullen zou je zeggen.

Welke stijl?

Er zijn veel verschillende Yoga stijlen. Yin Yoga, Ashtanga Vinyasa, Hatha Yoga, Bikram, Kundalini, Iyengar en ga zo maar even door. Nogal wat stijlen om uit te kiezen. Denk je erover om Yoga lessen te gaan volgen, zoek dan vooral de stijl die het beste bij je past en waar je je goed bij voelt. Denk je na een les misschien dat het toch niets voor je is, dan is ons advies om eens een andere stijl te proberen, wellicht voel je je daar een stuk prettiger bij. Lynet geeft Yin-Yang Yoga, wat inhoudt dat de lessen bestaan uit Vinyasa Yoga met daarin Yin elementen verwerkt. Meer informatie over de lessen kun je overigens hier vinden: Lesaanbod.

Zweverig. Of juist niet…

En om op de vraag terug te komen of Yoga zweverig is, het antwoord is Ja en het antwoord is Nee. Het hangt ook maar net van de definitie ‘zweverig’ af. Er zijn docenten die de Yoga leer ver doorvoeren in de Yoga les op de mat. Er zijn docenten die slechts hi lights uit deze leer benoemen tijdens de les en er zijn er die zich alleen richten op de bewegingen op de mat. Zoals eerder gezegd, asanas zijn slechts een klein gedeelte van Yoga en iedere school, iedere docent geeft eigen invulling aan hoe Yoga te integreren in de les. Mocht je overigens nieuwsgierig zijn of yoga een sport is, kijk dan ook even hier: Is yoga een sport?

Je bent welkom!

Tijdens mijn lessen probeer ik een balans te vinden. Je zult af en toe wat inzichten voorbij horen komen, waarvan ik vind dat het mooi is om te benoemen over een les of over een houding. Het is tenslotte geheel aan jezelf om daar iets mee te doen, over te vinden of het te laten, iedereen is verschillend en dat is juist mooi. Benieuwd hoe ik er mee in aanraking ben gekomen? Lees hier over mijn start!

Leave a comment