Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tape voor betere nachtrust

Tape op je mond

Wist je dat tape op je mond je een betere nachtrust kan geven? Misschien heb je er al over gehoord of gelezen, maar in de ‘ademwereld’ is het in ieder geval helemaal hot en happening. 

Ik merk het zelf bijna iedere dag wanneer twee gezinsleden hier thuis de mond beplakken voor het slapen gaan. Soms is er een rolletje  op en wordt er bij elkaar wat tape geleend of ik hoor “heb je nog wat?… oké, dan plak ik nu mijn mond dicht”.   

Misschien denk jij nu wel ‘Waarom zou je dat doen?’ Ik leg het je uit in deze blog.

Neusademhaling

Als eerste wil ik het even hebben over de neus. Je neus verwarmt, bevochtigt en filtert de lucht. Ademhalen door je neus zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid en op de juiste snelheid lucht de longen laat binnen komen. Tevens is het zo dat je bij neusademhaling je paraysmpaticus activeert. Dat is het zenuwstelsel voor rust en herstel. Tenzij een ademtechniek je vraagt om door de mond te ademen, is door de neus ademen altijd het beste om te doen. Heel simpel gezegd: Je mond is gemaakt om te eten en je neus om te ademen.

Stikstofmonoxide (NO)

Wat ook bijzonder is, is dat er door die neusademhaling stikstofmonoxide (NO) vrij komt. NO helpt om de bloedvaten te verbreden, waardoor de zuurstofopname en circulatie in je lichaam verbetert. Je zou kunnen zeggen dat NO een soort medicijn is. Het draagt namelijk ook bij aan de afweer van infecties, het opbouwen van immuniteit, het reguleren van bloeddruk en het openhouden van de luchtwegen. 

In de nacht

Slechts 35% van de mensen ademt door de neus in de nacht. De kans is dus groot dat jij door je mond ademt tijdens je slaap. Misschien herken je wel een droge mond, dorstig zijn, moeheid bij het wakker worden, niet helder zijn. Of je voelt dat je prikkelbaar wakker wordt, bent hees, bent misschien wel chronische vermoeid of ziet donkere kringen onder je ogen. Allemaal signalen die erop wijzen dat je door je mond ademt tijdens je slaap.

Als je slaapt gaat je ademhaling onbewust door. Je wil natuurlijk snel naar de rust stand gaan en dan is door de neus ademen het allerbeste om te doen. 

Heel losjes tape op de mond plakken dwingt je als het ware om door je neus te ademen. Dit kan je een rustigere slaap geven en ook een betere slaap kwaliteit. Ook hoor ik terug dat mensen niet meer of veel minder vaak wakker worden tijdens de nacht. Snurken gaat niet helemaal over bij de meeste, maar het lijkt wel wat minder te worden. 

Welke tape?

Er bestaan speciale tapes die je hiervoor kan gebruiken. Mijn ervaring is dat Leukopor ook prima werkt. Een lichte en zachte tape, te koop bij elke drogist of apotheek.  

Wat fijn kan zijn is dat je eerst even aanvoelt hoe het is om tape op je mond te hebben en dat je het op deze manier opbouwt. Bijvoorbeeld eerst de tape uitproberen tijdens het koken, lezen of tv kijken en pas daarna in de nacht. Als je start met het tapen in de nacht probeer het dan minimaal een week vol te houden. Ook als de tape van je mond af is de volgende dag, geeft niets, de volgende nacht gewoon weer proberen. 

Ook zo nieuwsgierig wat het jou gaat opleveren?

Slaap Lekker.

Leave a comment