Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stressmanagement door ademhalen

Stress…

Stress is wel echt een big topic tegenwoordig, niet in de laatste plaats omdat zoveel mensen er constant mee hebben te maken. Gelukkig kun jij daar zelf wat aan doen. Je stressmanagement door ademhalen verbeteren bijvoorbeeld.

Vluchten

Stressmanagement. Iets waar onze voorouders een stuk gemakkelijker mee om konden gaan. Kwamen die een leeuw tegen dan was het vluchten naar een veilige plek, waardoor het sympathisch zenuwstel (de bekende vluchten -of vechten reactie) kortstondig werd ingeschakeld. Was er dan een veilige plek gevonden dan kon het lichaam weer naar een ontspannen ruststand terugschakelen. 

Vicieuze cirkel

Vluchten voor een leeuw is er tegenwoordig gelukkig niet meer bij, maar bij veel mensen staat hun lichaam bijna continue, of in ieder geval vaker dan goed voor ze is, in die vecht -en vluchtmodus. Ofwel het sympaticus deel van het zenuwstelsel staat bijna te vaak ‘aan’, met als gevolg dat slapen slechter gaat, het energie level laag is, de geestelijke gezondheid niet optimaal is, de spijsvertering niet soepel verloopt en er niet goed geademd wordt. Een vicieuze cirkel die maakt dat gezondheidsklachten alleen maar toenemen.

Kijken we naar het tegenovergestelde van die constante stress, dan kijken we naar het parasympathisch zenuwstelsel. Eenmaal ingeschakeld (of overgeschakeld) is het dat gedeelte die ons rust en herstel brengt. Je voelt hem al aankomen: een vrij belangrijk gedeelte van het zenuwstelsel dus. Dit gedeelte is verantwoordelijk voor het verteren van eten en opnemen van voedingsstoffen, zorgt voor celvernieuwing, boost je stofwisseling, verlaagt je hartslag en: reguleert en verbetert je adem.

Goed nieuws!

Het goede nieuws is dat jij zélf invloed kunt uitoefenen op die staat van stress! Dat jij zelf aan de slag kunt met stressmanagement.  En nog meer goed nieuws: dat is eenvoudiger dan je misschien zult denken.  

Ademhaling. Een automatisch proces. In en uit, dag in en dag uit. Je denkt daar misschien nooit over na, het is iets wat gewoon door blijft gaan. Maar probeer daar nu eens, al is het even kort, je aandacht op te richten. Bewust ademhalen, elke dag een kort moment. Hoe voelt mijn ademhaling? Adem ik hoog in de borst, of adem ik juist laag in mijn buik? En kan ik die adem sturen, meer vollediger verdelen? Je zult merken dat door zo af en toe je adem bewust te pakken, dit een groot positief effect heeft op heel je lichaam en geest. Het mooie is ook nog eens, die adem heb je altijd bij je. Des te gemakkelijker. 

Daarom zeg ik Pak je Adem! Zorg voor meer balans tussen die twee delen van je zenuwstelsel.

Een mooie oefening is overigens de Box Breathing techniek. Je leest daarover in deze link. Ook nog zeker het vermelden waard: Ik heb een pakket samengesteld van 5 ademtechnieken die je kunt bestellen in de shop. Zo kun je zelf ervaren wat deze technieken voor jou kunnen betekenen. De opnamen duren ongeveer 7 minuten en kunnen op ieder moment van de dag worden gedaan. Meer informatie en bestellen kan via de button.

Wil je meer informatie of ben je nieuwsgierig wat een ademcoach voor je kan betekenen? Je vindt er alles over via de link hieronder.

Leave a comment