Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stappen naar meer helderheid

Dit zijn uitdagende tijden.

Ongewenste veranderingen aangaan, uitdagingen ervaren en plannen die je moet wijzigen. Het kan niet anders dan dat dit wat met je doet. Ik geef je in deze blog wat tips die je mee kunt nemen je zomer in. Een aantal stappen die je kunt nemen om tot meer helderheid te komen. Of je nu op vakantie gaat of thuis blijft. Ga aan de slag met deze tips als je behoefte hebt aan meer rust en ruimte in je hoofd. 

Controle bestaat niet

Voordat ik je de tips geef, weet dat controle over je leven niet bestaat. Je kan soms een gevoel van controle ervaren als je bijvoorbeeld in een flow zit. Of je ervaart een bepaalde vorm van controle als je je aandacht richt op je ademhaling.  Maar 100 % controle is een illusie. Het leven geeft je nu eenmaal onverwachte dingen waar je vervolgens mee moet dealen.  

Rustig aan!

De eerste stap voor meer helderheid is: rustig aan doen. Hoe simpel klinkt dit! Maar dit is best moeilijk. Een natuurlijke reactie is om alles meteen te willen oplossen.  Gaan… gaan… gaan… en meteen actie willen maken. Hierdoor zit je telkens in je hoofd terwijl je nu juist naar je hart zou moeten gaan. 

Stel jezelf de volgende vraag: Hoe kan ik in mijn dag één of twee (of nog meer) rust momenten inbouwen? Dit hoeft maar tien minuten te zijn. Tien minuten van niets. Geen telefoon, geen tv,  alleen maar zitten, ogen open of dicht, of je luistert naar rustgevende muziek of je maakt een wandeling zonder die podcast af te willen luisteren 🙂 Geef jezelf momenten van weinig tot geen prikkels. Wat ervaar jij als je dit doet?

Focussen

Stap 2. Nu je het rustiger aan doet, zul je merken dat je steeds meer je focus terug krijgt. Steeds meer bewustwording. Om goed hoog in je energie te kunnen blijven, houd je je focus op dingen, personen en/of gebeurtenissen waar je blij van wordt. 

Stel jezelf de vraag: Wat maakt mij blij? Wat geeft mij energie? Wat kost mij op dit moment veel energie? Waar word ik gelukkig van? Wat heb ik nodig? Wie kan ik om hulp vragen?

Verbinding

Dus… je neemt de tijd, je ervaart steeds meer bewustwording en je hebt antwoorden op de vragen gegeven. Dit heeft als gevolg dat je op deze manier helderheid in je hoofd hebt gecreëerd. Stap 3 is dat het maken van bepaalde beslissingen je nu waarschijnlijk gemakkelijker af gaan. Je hebt verbinding gemaakt met jezelf, je voelt de vrijheid terug komen en nog een hele mooie… je voelt je levendiger.  

Bij deze stap 3 heb ik nog een laatste vraag voor je die je jezelf kunt stellen: Welke mogelijkheden heb ik nog niet onderzocht? Wat kan ik nog meer doen voor een rustiger, vrijer, stabieler en completer leven?  

Weet dat jij dit verdient en maak die stappen naar meer helderheid!

Tot slot

Nu ik dit zo geschreven heb, lijkt het wel of ik het speciaal voor mezelf heb geschreven 🙂 Echt dit is werkelijk bizar. Tijd voor mij om pen en papier erbij te pakken en de vragen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden en vanuit daar vooruit kijken in alle rust en helderheid. Overigens kun je je oefening ook starten met het zetten van een intentie. Daarover lees je hier alles over.

Leave a comment