Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Spier van de ziel

Periode van afscheid

Ik werd midden in de nacht wakker van de pijn. Ik kon mij maar moeilijk omdraaien en uit bed komen was helemaal ingewikkeld. Ik schrok me rot.  “Wat is er aan de hand?” “Wat heb ik gedaan?”

Ik had veel pijn bij mijn lies, bij de aanhechting van de psoas aan de linkerkant. Ik kon een paar dagen geen flexie (buiging) maken met mijn bovenbeen. Ik liep slecht, ik kon mijn auto net aan inklimmen en kon auto rijden, omdat ik een automaat had. Het was een bizarre situatie, omdat ik geen idee had waar dit vandaan kwam. De pijn kwam midden in de nacht zo plotseling opzetten.

We woonden nog in Aruba en we zouden, na vijf jaar daar gewoond te hebben, over drie weken naar Nederland verhuizen. Een periode van afscheid en het ‘onbekende’ weer tegemoet gaan. Een periode van beslissingen maken en van moed tonen. Ik deed alles mee, vond alle laatste dingen bijzonder, maar toonde weinig emotie. Ik was druk in mijn hoofd met vooruit kijken, maar dat vooruit kijken en bedenken vond ik lastig. Ik kon ook maar moeilijk beslissingen nemen. 

Wat was mijn acupuncturist een geschenk! Zij heeft me vrij snel pijn vrij gekregen en mij aan het ‘werk’ gezet. Ze vertelde me dat mijn psoas spier aan het ‘huilen’ was. Mijn lichaam vertelde een verhaal, ik moest rusten, los laten en duidelijkheid creëren. Dit was mij, voor zover ik me kan herinneren, voor het eerst heel duidelijk. Mijn lichaam vertelde een verhaal…

Wat is de psoas spier?

De psoas-spier, ook wel de iliopsoas-spier genoemd, is een belangrijke spier in het menselijk lichaam. Het is eigenlijk een combinatie van twee spieren: de psoas major en de iliacus. Samen vormen ze de iliopsoas-spier, die diep in de buik en het bekkengebied ligt. De psoas-spier loopt van de lumbale wervels (de onderste wervels in de rug) naar het dijbeen (dijbeenbot). Het is een bijzondere spier, mede omdat het de enige spier is die het bovenlichaam en onderlichaam met elkaar verbindt.

De functie

De psoas-spier is betrokken bij verschillende bewegingen en functies in het lichaam. Het helpt bij het buigen van de heupen, wat belangrijk is bij het optillen van de knieën en het buigen van de romp naar voren. Deze spier speelt ook een rol bij het stabiliseren van de onderrug en de wervelkolom tijdens het staan en lopen.

Spier van de ziel?

De uitspraak “de psoas-spier is de spier van de ziel” zul je niet horen in de reguliere geneeskunde. Wel kom je hem tegen in de holistische geneeskunde en ook in de yoga wereld. Zij beschouwen de psoas-spier als een centrum van spanning en emotie in het lichaam. Geloofd wordt dat deze spier kan reageren op stress en emotionele spanning door samen te trekken en strakker te worden. Daarom wordt de uitspraak soms gebruikt om te benadrukken dat er een verband is tussen fysieke en emotionele gezondheid.

Het idee is dat het loslaten van spanning in de psoas-spier kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Serieus nemen

De spier wil dat je twee dingen heel serieus neemt. 

Het wil dat je beweegt! Je bent niet gemaakt om te zitten, maar om te bewegen. Een gezonde en goed functionerende psoas-spier is essentieel voor een goede houding en soepele bewegingen. Als deze spier te strak of zwak is, kan dit leiden tot problemen zoals lage rugpijn, bekkeninstabiliteit en beperkte mobiliteit in de heupen.

Ook wil de spier dat je voelt! Voel je emoties, neem je gedachtes waar, beweeg mee met de veranderingen, de ups en de downs en vertraag. Als je vertraagt kan je pas naar ‘binnen’ en luisteren. 

Doe wat je kan en leuk vindt qua beweging. Voor mij persoonlijk is dat yoga, maar voor jou is het misschien wel rennen, fietsen, voetballen. Luister naar je lichaam, laat je lichaam spreken. Lichamelijk pijn is vaak de ziel die op de deur aan het kloppen is 🙂

Leave a comment