Een vraag die ik wel vaker hoor. Valt Yoga onder de noemer ‘sport’?
Goeie vraag inderdaad. Ik doe een poging om uit te leggen waarom Yoga als sport kan worden gezien, maar tegelijkertijd heel veel meer is dan alleen sport. Hierbij houd ik het voor nu op de Yogalessen op de mat, waarin voornamelijk de ‘asanas’, ofwel de houdingen centraal staan. Yoga is natuurlijk veel meer dan alleen die momenten op de mat, sterker nog, het uitvoeren van die poses is maar een heel klein onderdeel van Yoga. Voorlopig voor nu even: is Yoga een sport?
Definities
Volgens onze Dikke van Dale zijn de termen Sport en Yoga als volgt omgeschreven:
sport (de; v(m); meervoud: sporten)
Allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden: aan sport doen; ergens een sport van maken (a) een kwalijke bezigheid tot gewoonte maken; (b) iets met ambitie doen, prestaties nastreven
yo·ga (de; v(m))
Indiase ascetische mystiek, m.n. de daartoe behorende lichamelijke en geestelijke oefeningen
Leggen we deze tekstuele definities naast elkaar dan zien we overeenkomsten, maar ook zeker verschillen.
Lichamelijke oefeningen
Je komt hem tegen in beide omschrijvingen: lichamelijke oefeningen. En ik kan je verzekeren, die ga je absoluut tegenkomen! Je zult merken dat een les vaak rustig begint, zie het als een soort van ‘warming up’. Het rekken en strekken van spieren in diverse houdingen, om vervolgens naar de poses te gaan die wat meer van je krachten vereisen. Hoe zwaar je die vervolgens maakt is dan weer geheel aan jezelf. Iedere houding is uitdagender of zwaarder te maken door wat aanpassingen, maar zoals ik al zei, het is geheel aan jezelf. Want wat voor de één al pittig kan voelen is voor een ander misschien weer net te licht. En dat is gelijk ook het mooie, dat maakt namelijk he-le-maal niets uit. Je doet die oefeningen dan wel met meerdere mensen, maar je zult al gauw merken dat je vooral met jezelf bezig bent. En dat de ander óók met zichzelf bezig is.
Competitief
En dan komen we al snel op een verschil met andere sporten, namelijk het competitieve aspect. Het willen winnen van een spel. Beter willen zijn dan je tegenstander. Prestaties nastreven en die opponent die verslagen moet worden. Dat zul je in een Yogales niet tegenkomen. Een battle op de mat wie het langst op zijn handen kan staan onder luide aanmoediging van het publiek dat daar omheen staat, met als prijs een passend gouden beeldje en een vaantje voor de verliezer. Nope, dat ga je niet tegenkomen. Maar toch… Er is wel degelijk een tegenstander te vinden. En die zul je ook zeker tegen gaan komen. Die tegenstander ben je namelijk zélf. Dat stemmetje wat in ene zegt: hoe lang blijven we zo nog staan, ik trek dit niet niet langer! Die gedachte die in ene de boodschappenlijst erbij haalt en begint aan te vullen. Jijzelf die denkt: dat kan ik echt niet. Op die momenten zul je die competitie aangaan. Merk je dat je door je op je adem te focussen langer in die houding kunt blijven, dat je die boodschappenlijst even kunt laten voor wat ie is en ondervinden dat je veel meer kunt dan je zelf eigenlijk dacht. Competitie, maar door een andere bril gezien. En dat kopje thee samen na je les zal voelen als dat gouden beeldje, gegarandeerd 😉
Vereisten
Drie elementen die vereist worden als we het over bedrijven van sport hebben, aldus Van Dale. Voor vergelijken is dan ook de vraag, zijn deze vereist bij Yoga? Het woordje vereist maakt het denk ik gelijk al een lastig geval. Iets eisen. Gevoelsmatig past dat woordje niet direct bij Yoga, maar laten we de elementen eens doornemen.
Vaardigheid
Vaardigheid, ook wel behendigheid of bekwaamheid genoemd. Je hebt ze ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. Fantastische lokatie, ondergaande zon en een persoon die in een hele moeilijke pose staat te glimlachen naar de camera. Dan zou je kunnen stellen dat diegene zich de vaardigheid van die pose inderdaad eigen heeft gemaakt. Je gaat echter ervaren dat die vaardigheid er tijdens je les helemaal niet toe doet. Zoals eerder gezegd, je bent vooral met jezelf bezig. En je gaat merken dat je zelf zult gaan groeien in het aannemen van die houdingen. Maar een vereiste voor een heerlijke yoga les, waarin je alle spieren in je lichaam aanspreekt? Nee zeker niet.
Kracht
Een makkelijke denk ik, want die kracht zul je gaan aanspreken. En dat begint al op het moment dat je besluit om van je bank af te komen en naar die Yogales te gaan. Kracht in mentale vorm. Waar je ook een beroep op doet tijdens die competitie met jezelf waar ik het net al over had. En jawel, ook fysieke kracht gaat aan bod komen! Vooral je core spieren zul je gaan aanspreken en het mooie daarvan is dat deze de basis vromen waaruit (bijna alle) bewegingen plaatsvinden. Je hebt dus baat bij een goede kern bij praktisch alles wat je doet. Kracht speelt daarom wel degelijk een rol in Yoga.
Inzicht
Laat Van Dale daar nu ook een hele mooie omschrijving aan hebben toegevoegd: bewustzijn: het beseffen en kennen van het bestaan van iets of van zichzelf. Nu kan ik helemaal los gaan op inzichten, over hoe je jezelf en dát je jezelf kunt ontdekken tijdens een yogales. Dat je zult merken dat dat een aanvulling zal zijn op je gewone dagelijkse leven. Maar voor deze blog houd ik het kort. Inzicht is geen vereiste, maar jezelf (nog beter) leren kennen is een groeiproces en is weer één van de vele voordelen die Yogalessen je kunnen brengen.
Yoga een sport
Is Yoga een sport? Ik denk dat ik de reden van je vraag wel een beetje kan inschatten. Want past dat Yoga nou wel echt bij mij? Ik wil kunnen sporten, bewegen, zweten. Het gevoel krijgen dat ik iets gedaan heb na een les. Is het misschien niet een beetje te zweverig allemaal? Misschien twijfel je wel omdat je een man bent en dat Yoga toch net een beetje te vrouwelijk is allemaal? (Dat laatste is overigens herkenbaar, mijn man dacht er ook zo over en schreef er hier een stukover). Om achter al die vragen te komen volgt hier mijn super simpele advies: probeer eens een les! Ga liggen op die mat en ondervind het allemaal zelf. Ik kan je één ding in ieder geval garanderen en dat is dat je iedere spier in je lichaam zult gaan aanspreken. En dat je daar fysiek, maar ook mentaal, van zult groeien! Win-win dus.
Nieuwsgierig geworden en alvast thuis eens proberen? Hier vind je enkele online lessen die je gratis kunt volgen, of klik gelijk hieronder op de video. Probeer eens uit! Fysiek genoeg? Ik denk van wel 🙂