Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Middenrifspier, een bijzondere spier

Ademhalingsspier

Wist je dat je middenrifspier, ook wel diafragma genoemd, een belangrijke en krachtige ademhalingsspier is? Het is een grote, platte, koepelvormige spier die horizontaal onder je longen loopt en langs de onderkant van de ribbenkast. Het maakt de scheiding tussen je borst- en buikholte. Deze spier is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor je ademhaling. De middenrifspier, een bijzondere spier dus.

Bij de in-ademhaling trekt het middenrif zich samen en gaat naar beneden. Hierdoor ontstaat er ruimte in de borstholte en kunnen de longen zich vullen met zuurstof. Deze neerwaartse beweging van het middenrif zorgt ervoor dat je buik uitzet. Er moet namelijk ruimte komen voor je buikorganen. Bij de uitademhaling ontspant de spier zich weer en trek zich terug omhoog en brengt de buik weer naar binnen. Dit noemen we een middenrif ademhaling en wordt ook wel de buikademhaling genoemd.

Middenrifspier in beweging

Voordelen van buikademhaling

Als je het middenrif goed naar beneden beweegt bij je in-ademhaling (dat kan zo’n 10 cm zijn), dan maak je een volle en optimale ademhaling, waardoor er meer zuurstof naar je brein en spieren kan gaan. Door deze volledige ademhaling door je neus te doen, stimuleer je je parasympaticus. Dit is het gedeelte van je zenuwstelsel dat je lichaam en geest tot rust brengt. Het helpt je te ontspannen en op deze manier hebben de stress hormonen adrenaline en cortisol even geen kans hebben om te zich te activeren.

Deze manier van ademen is ook bevordelijk voor de functies van de buikorganen vanwege de massage die ze krijgen bij de beweging.  Daarbij zorgt het voor een verlaging van je hartslag en de bloeddruk.

Bij stress en angstige gevoelens gaat het middenrif reageren. De spier kan vast gaan zitten,  gespannen aanvoelen of wat verkrampt zijn. Dat zorgt niet direct voor fysieke klachten, maar bij deze manier van ademen zit je vaker dan goed voor je is in je sympaticus. Dat is het gedeelte van je zenuwstelsel van Actie en Gaan! Als je continu in de actiestand staat kom je maar moeilijk tot rust, zit al altijd in je hoofd en voel je je opgejaagd en alles behalve ontspannen in je lijf en geest.  

Trainbaar

Gelukkig is het middenrif een spier en spieren kun je trainen. Dat kan door bijvoorbeeld yoga houdingen te doen en ook door kalmerende ademhalingstechnieken toe te passen. Deze technieken zijn vaak simpel en makkelijk om te doen en fantastisch voor je hele welzijn.

Bewust ademen en beweging kan veel opleveren.

Om zelf te ervaren wat ademhaling en het toepassen van verschillende technieken van ademen voor je kunnen doen nodig ik je uit om onderstaande link eens te bezoeken.

Wil je meer informatie of ben je nieuwsgierig wat een ademcoach voor je kan betekenen? Je vindt er alles over via de link hieronder.

Leave a comment